Дієта для розрідження крові при тромбозі

Тромбоз – патологія, що супроводжується тромбоутвореннями в судинному просвіті. Виникає таке із-за наявності запального процесу в посудині. Під час перебігу патології спостерігається підвищена пітливість, набряки болю при ходьбі і почервонінням ураженої вени. Якщо його не лікувати, можна піддатися складних наслідків у вигляді сепсису, тромбоемболії артерії легенів, відриву згустку.

Хвороба може мати гострий і хронічний перебіг, якщо під час гострої форми пацієнт не отримав належного лікування, хвороба переходить у хронічну форму. Нерідкі випадки переходу навіть при точному і логічному лікуванні.

Патологічний процес може розвинутися в будь-якій частині тіла, але частіше всього спостерігається в нижніх кінцівках. Як правило, ураженню піддаються варикозно розширені вени. Хвороба виникає через:

  • варикозного розширення вен;
  • місцевих процесів гнійного характеру;
  • посттромбофлебитической патології;
  • певні порушення крові;
  • хвороби судин і серця в хронічній формі;
  • періоду реабілітації після оперативного втручання;
  • післяпологового періоду;
  • травм кінцівок;
  • захворювань онкологічного характеру;
  • тривалої катетеризації вен;
  • загальних інфекційних хвороб.

У більшості випадків лікується тільки за допомогою оперативного втручання. Кров при цій патології дуже густа, тому слід вживати заходів для її розрідження. Крім інших методів лікування існує метод коригування щоденного раціону.

Саме тому хворому потрібно знати, які існують продукти для розрідження крові при тромбозі.

Роль харчування в лікуванні

Варто відзначити, що не всі лікарі визнають, що харчування відіграє велику роль у лікуванні патології. Але більшість дотримуються думки, що зміна харчування призводить до полегшення стану і нормалізації всіх процесів. Процес перетравлення їжі дуже витратний для організму, а в стані боротьби з хворобою подвійно.

Крім цього важливий склад їжі, яку споживає людина. При терапії венозних захворювань слід вживати продукти, здатні розріджувати кров, так як під час хвороби можливо, що утворюється новий тромб. Такий підхід допоможе нормалізувати стан крові та полегшити болі в кінцівках.

Тромбоз здатний розвинутися, коли кров згущується. Склад щоденного раціону допоможе зменшити ймовірність виникнення нових згустків. Провокує виникнення хвороби і порушення балансу холестерину, що приводить до утворення холестеринових бляшок. Тому потрібно прибрати з раціону продукти, що сприяють цьому.

Одним із сприяючих чинників є надлишкова маса тіла. Якщо є така схильність, то раціон повинен бути підібраний правильно, щоб не було продуктів з надлишком калорійності.

У людей із зайвою масою тіла підвищений шкідливий холестерин в крові. Уповільнити цей процес допоможуть продукти, що володіють антиоксидантними здібностями. Крім цього, дієта для розрідження крові при тромбозі повинна позитивно впливати на печінку, так як цей орган відповідає за обмінні і біохімічні процеси, що сприяють нормальній життєдіяльності. Особливо важлива її робота в стані хвороби. Тому потрібно відмовитися від жирних, кислих, гострих, смажених, копчених страв. Також слід прибрати з життя вживання алкогольних напоїв та куріння.

Для людей, які страждають від захворювань судин, слід дотримуватися спеціальний питний режим. Потрібно випивати за день не менше 2-х літрів звичайної чистої води.

У жаркий час року кількість споживаної води потрібно збільшити, так як кров набуває додаткову в’язкість.

Продукти для розрідження крові


Захворювання в гострій формі вимагає застосування медикаментозних засобів і спеціалізованого нагляду. Якщо тромбофлебіт має хронічний перебіг, то це значно погіршує якість життєдіяльності.

Саме в цьому випадку хворий може сам поліпшити якість життя за допомогою корекції харчування і способу життя.

Підтримувати нормальний стан крові за допомогою спеціального режиму і способу харчування – оптимальний варіант поліпшити стан здоров’я. Необхідно зробити частішим вживання рослинної олії. У цьому стані потрібно збільшити вживання полунасыщенных жирних кислот Омега 3. Вони є в лляному, соняшниковій, обліпихової олії. Їх користь доведена численними дослідженнями з приводу профілактики і лікування хвороб судин.

Крім цього рекомендується підвищити в раціоні кількість:

  1. Морепродуктів. З допомогою устриць, мідій і інших морепродуктів можна добре очистити судини.
  2. Риб’ячого жиру. Це речовина багате на полінасичені кислоти. Хворим на цю недугу слід вживати його не рідше, ніж 2 рази на тиждень, можна використовувати страви, що містять його.
  3. Ягід. У калині, обліписі, суниці, кавунах, журавлині, ожині є велика кількість води, а також вони багаті на мікроелементи і вітаміни. В агрусі, малині, черешнях і вишнях містяться найважливіші для розрідження крові елементи – саліцилати. Їх можна вживати в сирому вигляді та пити у вигляді соку.
  4. Фруктів. Особливу роль відіграє грейпфрут при тромбозі. Також можна вживати яблука, лимони, мандарини. У них є елементи сприяють зміцненню судин і їх стінок. Персики здатні розріджувати кров, а дині зміцнити стан судинних стінок.
  5. Соків. Особливо корисний гранатовий, грейпфрутовий, журавлинний соки. Вони можуть знизити в’язкість крові і запобігти розвиток илеофеморального тромбозу.
  6. Сухофруктів, у вигляді чорносливу, кураги, родзинок можуть збільшити розріджують здатності крові.
  7. Овочів. Вживання томатів, капусти, огірків і болгарського перцю, якщо це робити регулярно збільшують еластичність судин, покращують кровообіг, перешкоджають утворенню тромбів.
  8. Рідин. У більшості випадків корисна тільки чиста питна вода. Також можливе вживання слаболужною води, морсів і соків. Крім цього можливе вживання чаю. Пиття в достатній кількості буде сприяти розрідженню крові.

Застосування цих продуктів має бути помірним і обережним, адже це може зашкодити здоров’ю. Про раціоні краще проконсультуватися з фахівцем.

Багато хворих задають питання про те, які фрукти розріджують кров при тромбофлебіті. Відповідь на це питання може дати тільки лікар, виходячи з індивідуальних особливостей організму.

Заборонені продукти при тромбозі

Крім продуктів, які потрібно додати до меню, є список продуктів, які необхідно повністю виключити з нього. Необережне вживання цих продуктів здатне збільшити в’язкість крові, а це при хворобі досить небезпечно.

Необхідно виключити з раціону вживання занадто жирних продуктів і страв. Заборонено споживання міцних м’ясних бульйонів, м’ясних і молочних продуктів з великим вмістом жиру.

Крім цього, слід виключити вживання маринадів, копченостей, консервів і ковбас. Потрібно виключення з раціону харчування здоби, цукру і кондитерських виробів.

Також потрібно зменшити або виключити вживання:

  • бананів;
  • картоплі;
  • шипшини;
  • горобини;
  • манго;
  • бобових;
  • волоських горіхів;
  • продуктів, багатих на вітамін Що Він сприяє нормалізації згортання крові. До них можна віднести капусту, печінку свині, шпинат;
  • спиртних напоїв;
  • чаю;
  • кава.

М’ясо нежирного сорту потрібно вживати три рази на тиждень, не частіше. При бажанні можна проконсультуватися з фахівцем і перейти на овочеву дієту на час лікування. Вона здатна поліпшити стан судин і клітковину, яка покращує обмінні процеси.

Звичайно, при хворобі потрібно слідувати всім правилам лікаря, але багато в чому результат лікування залежить від поведінки та способу життя хворого. Зміна раціону здатне поліпшити кров’яний стан, розрідити кров, поліпшити еластичність судинної стінки, очистити посудину.

Також змінений спосіб життя сприяє запобіганню утворення нових тромбів.

Трав’яні настоянки при тромбозі

При цьому порушенні доцільно використовувати методи народної медицини.

Особливо популярністю користуються настоянки з трав, які можна приготувати в домашніх умовах.

Існує не один народний рецепт, який досить ефективний при порушенні. При такій патології допоможе застосування різних трав.

Корисні компреси з полину, порізаної і перемішаної з кисляком. Цю суміш потрібно прикладати до хворого місця, перемотуючи компресійним бинтом і повторювати таку дію необхідно кожен день.

Необхідно свіже листя бузку прикласти до хворої нозі, продовжувати процедуру деякий час.

Настоянка на спирту з використанням кінського каштана. Жменю подрібненого сировини потрібно перемішати зі спиртом у співвідношенні один до десяти. Приймати це засіб слід перед кожним прийомом їжі по 30 крапель.

Настоянка на коланхоэ здатна поліпшити стан судин. Листя цієї рослини слід нарізати дрібними шматочками, залити горілкою або водою і настояти в темному і прохолодному місці протягом семи днів. Нею потрібно змащувати хвору кінцівку в напрямку знизу нагору. Вже через деякий час судинна сіточка повністю зникає.

Настоянка з вербени. Столову ложку сировини залити склянкою окропу. Випивати цей відвар потрібно протягом доби.

Часник і мед. Настоянка з цими продуктами здатна поліпшити стан судин і полегшити симптоми хвороби. Для її приготування потрібно 350 меду в рідкому вигляді і 250 грам часнику. Ці інгредієнти потрібно перемішати і настояти в темному місці протягом семи днів і приймають по одній ложці на день протягом місяця.

Використання цих рецептів потрібно узгодити з фахівцем, тому що необережне застосування може спровокувати ускладнення зі здоров’ям.