Харчування при трофічної виразки на нозі

Трофічні виразки на ногах – серйозне захворювання. Болючі виразки, приносять дискомфорт і незручність для людини. Лікування даної патології не повинно обмежуватися прийомом медикаментозних препаратів.

Потрібно серйозно поставитися до раціону харчування, в їжі повинні бути лише корисні продукти. Що вважати корисним, і яка дієта при трофічних виразках на ногах можлива, слід обов’язково знати кожному пацієнту, який страждає від цієї недуги

Як розпізнати трофічну виразку?

Виразки на шкірі з’являються при тривалому перебігу цукрового діабету, варикозної хвороби та інших захворюваннях, при яких порушується кровообіг у кінцівках, сповільнюється інтенсивність обмінних процесів в тканинах шкірного покриву.

Хвора кінцівка починає набрякати, з’являється хворобливість, відчуття тяжкості. Людина починає себе почувати гірше. Можуть з’явитися судоми, свербіж, жар, печіння патологічного вогнища.

Якщо вчасно не вжити ніяких заходів, то колір шкірного покриву починає змінюватися. Він набуває глянсовий відтінок, різні ділянки ноги мають різне забарвлення. Далі з’являються плями, які через кілька днів зливаються. Ще через якийсь проміжок часу шкірні покриви стають грубими болючими при дотику. Перші симптоми трофічної виразки – це плями різної форми-круглі, овальні, нерівні.

Виділяють головні причини появи виразкових дефектів шкіри:

  • цукровий діабет;
  • варикозне розширення вен;
  • гострий чи хронічний застій лімфи;
  • атеросклероз судин;
  • дерматити;
  • опіки тіла;
  • обмороження.

Крім цього причиною появи виразкових утворень може бути пошкодження нервових закінчень.

Яким повинен бути раціон?

Дієта повинна містити організм у збалансованому стані, включати в себе корисні речовини. Їжа повинна підвищувати захисні властивості організму, стимулювати відновлення тканин. Для того щоб рана швидше гоїлася у людини повинен бути міцний імунітет. Цю функцію забезпечують вітаміни. Тому їжа повинна бути збагачена вітамінами (А, С, Е) і мінералами. Саме ця група вітамінів підвищує кількість активних антитіл, що борються з інфекційними агентами, зупиняють утворення холестерину, збільшують наявність інтерферону.

При трофічних виразках холестерин на судинах починає накопичуватися швидше. Щоб запобігти цьому, потрібно вживати достатньо вітаміну С. Багато його міститься в апельсинах, смородині, шипшині, цвітній капусті. Вітамін Е прискорює роботу клітин, які швидше знищують патогенну флору. Цей елемент містять горіхи, молоко, а також олію. Раціон повинен на постійній основі містити дані продукти.

Обов’язково потрібно подбати про наявність каротиноїдів. Такі речовини уповільнюють розвиток зараження, стимулюють роботу макрофагів. Наявність їх висока в кабачках, моркві, яєчному жовтку, червоних помідорах, свіжому молоці, вершковому маслі, сирі. Цинк і селен також є необхідними компонентами для організму людини. Від них залежить кількість Т-клітин, що відповідають за знешкодження інфекційних і запальних процесів. Для стабілізації балансу необхідно їсти морепродукти, біле м’ясо птахів, коричневий рис, жовток з яйця, овочі, насіння.

Вітаміни А, С, Е е весь список необхідних речовин. Продукти повинні містити кислоту Омега-3. Саме вона покращує перебіг трофічної хвороби. Отримати дані кислоти не становить праці. Знаходяться Омега-3 кислоти в просмаженої риби, олії, можна придбати фармацевтичні препарати. Зробити це можна в будь-якій аптеці.

Дієтологи рекомендують дотримуватися роздільного харчування. Трофічна виразка не виняток. Такий вид споживання їжі нормалізує показники глюкози крові, що має велике значення при появі виразки, як ускладнення цукрового діабету. Крім цього, дієта відновить організм, дозволить хворому відчувати себе краще.

Харчування при трофічних виразках нижніх кінцівок відіграє важливу роль для якнайшвидшого одужання. Не треба кардинально змінювати раціон харчування. Варто лише злегка його підкоригувати, додати корисні елементи, які необхідні для поліпшення загального стану органів систем. Важливо зміцнити імунітет, підвищити його захисні властивості. Бажано не поправлятися і стежити за вагою, він повинен утримуватися на нормальних показниках.

Зайві кілограми тільки гальмують процес одужання.

Що рекомендують крім дієти?

Перед тим, як прийняти рішення про дієтотерапії, потрібно обов’язково пройти обстеження та отримати консультацію фахівця. Тільки він може правильно призначити кількість відсутніх вітамінів, зробити комплексну корекцію харчування.

Доктор призначає правильне лікування, але результат залежить повністю від пацієнта. Саме хворий дотримується рекомендацій правильного харчування, від яких в подальшому вийде результат.

Не тільки дієта допомагає впоратися з виразковою патологією. Добре зарекомендували себе фізичні вправи. Вони передбачають додаткові рухи нижніх кінцівок. Бажано частіше згинати і розгинати ноги в коліні, можна здійснювати подымание і опускання випрямлених ніг, обертати стегнами. Подібні вправи нормалізують обмінні процеси тканин, поліпшують кровопостачання і таким чином прискорюють регенерацію.

Крім того що потрібно вживати одні продукти, від інших потрібно повністю відмовитися. У список заборонених продуктів потрапляють:

  1. Жирні і смажені страви – вони стимулюють утворення шкідливого для організму холестерину, що уповільнює обмін речовин і регенераторні механізми;
  2. Сіль і солоні страви – сіль потрібно обмежити, оскільки вона призводить до затримки клітинами води. Рідина скупчується між тканинами і посилює набряклість. Проте повністю відмовлятися від солі не можна. Це може спровокувати порушення серцевого ритму, викликати судоми;
  3. Десерти та солодощі – швидко засвоювані вуглеводи, які приносять швидкоплинне насичення. Цукор сприяє швидкому виведенню з організму кальцію, магнію, калію. Також десерти призводять до набору додаткових кілограмів, що негативно позначається на трофічних виразках і здоров’я перфорантних вен нижніх кінцівок.

Краще віддати перевагу фруктам, ягодам, водоростей, нежирним сортам м’яса, оливковій олії, насіння, нежирним молокопродуктів. З цього можна скомбінувати багато цікавих страв, практично не обмежуючи себе і не позбавляючи задоволення.

Народні засоби при виразкових дефектах

Відмінне доповнення до раціону – засоби народної медицини. Вони прості у приготуванні, а також знайдуться практично біля кожного будинку. Такі рецепти припускають приготування компресів, мазей, відварів. Найбільш поширеними серед них є такі засоби.

Масло з листя кімнатній герані. Листки попередньо потрібно розтовкти, перетворивши в кашку, і віджати сік. Далі треба взяти несолоне сало, трохи розтопити його і додати до нього сік. Отриману масу ставлять на кілька днів у холодильник, а потім наносять як мазь на уражену шкіру. Процедуру бажано повторювати три рази за день.

Компреси з картоплі. Для зручності картоплю натирають на тертці. Отриману кашку накладають на бін т або марлю і формують пов’язку на ногу. Вона повинна протриматися близько шести годин, тому краще проробляти процедуру перед сном. Подібна терапія повинна тривати три тижні, регулярно.

Відвар з листя ожини. Листя проварюють у воді, дають настоятися відвару. Далі можна його пити замість чаю, соку. Відмінне доповнення до правильного харчування, а головне — приємне на смак.

Компреси з рослини мати-й-мачуха. Листя заливають окропом, дають постояти годину в теплому місці. Гарне бактерицидний засіб, використовують для протирання ураженої поверхні.

Важливо пам’ятати, що при вживанні вітаміну А, треба також приймати невелику кількість рослинних жирів. Адже тільки жир допоможе засвоїтися ретинолу. Влітку добре харчуватися окрошкою іншими холодними супами. Вони збагачені корисними речовинами, допоможуть впоратися з спрагою та голодом. Каша обов’язкова в будь-якому меню, особливо при трофічних виразках нижніх кінцівок. Вона збагачена клітковиною і буде корисна у будь-якому вигляді. Не можна переїдати, їжу бажано приймати дрібно, до п’яти разів на добу. Так простіше подолати відчуття голоду. До їжі, приблизно за тридцять хвилин, рекомендується випивати склянку води або відвару з м’яти, меліси. Це хороша і корисна звичка, яка зменшить кількість споживаної їжі, прискорює обмін речовин.