Харчування при варикозному розширенні вен на ногах

Зміст статті:

Варикозне розширення вен – патологія, що супроводжується порушенням венозного кровотоку і подовженням уражених вен. В результаті розвитку відхилення венозна стінка стоншується, а в венах утворюються вузли. Це відбувається з-за патологічних процесів у венах, клапанної недостатності.

На сьогоднішній день варикозне розширення вен вражає практично кожну четверту жінку у віці 40+, а також кожного десятого чоловіка. Починає розвиватися захворювання найчастіше у віці від 30 років.

До основних причин розвитку патологічного процесу спеціалісти відносять:

  • неправильний спосіб життя, або постійне знаходження в стоячому або сидячому положенні, це провокує поява застійних явищ у кінцівках;
  • постійну високу температуру навколишнього середовища;
  • наявність великої кількості зайвих кілограмів;
  • генетичну схильність до судинних хвороб, якщо у найближчих родичів людини є такі захворювання, то потрібно уважніше стежити за своїм здоров’ям, проводити профілактичні заходи;
  • гормональні збої (вагітність, клімакс).

Ці причини є основними, що впливають на стан судин. Є ще група чинників, які мають другорядне дію на венозна кровотеча і стан судин.

Вони обумовлені внутрішніми процесами, які безпосередньо вражають стан судин і їх стінок, а також провокують тромбоз.

До них можна віднести:

  1. Перешкоди для відтоку крові в кінцівках.
  2. Наявність сполучення в артеріях і венах.
  3. Занадто великі фізичні навантаження.
  4. Носіння незручного взуття і одягу.
  5. Постійне перебування в стані стресу.

Варикоз практично завжди супроводжується такими проявами як тяжкість, підвищені набряки, болі при ходьбі, відчуття дискомфорту, нічні судоми. Також про розвиток захворювання можуть свідчити судинні зірочки, потовщення вен і їх виступ над шкірою, пізніше поява трофічних виразок.

При лікуванні використовують комплексні методи, включаючи не тільки прийняття медикаментозних засобів у вигляді венотоников, але і корекцію харчування. Саме тому потрібно знати, яка дієта при варикозному розширенні вен на ногах оптимальна. До того ж, лікар виписує спеціальне меню, засноване на ній.

Завдання спеціального харчування

Дієтичне харчування при варикозному розширенні вен повинно бути підібрано правильно, тоді воно може покращити дію медикаментозних засобів і прискорити одужання. Ліки не принесуть користі, якщо не змінити харчування.

Спеціальна дієта однакова для всіх різновидів варикозного розширення вен. Разом із загальними призначеннями препаратів пацієнт отримує спеціальну пам’ятку по вживанню та виключення продуктів.

Одна тільки дієта не є панацеєю від хвороби, але важливо дотримуватися її в комплексі з іншими заходами терапії.

Застосування дієти потрібно для:

  • зміцнення судинних стінок. Мінерали і вітаміни, що містяться в продуктах, які вживаються, покращують проникливі здібності судинних стінок, поліпшити їх еластичність. Крім цього вони допоможуть позбавитися від запалення.
  • розрідження крові. Варикозне розширення супроводжується підвищеною в’язкістю крові, тому ризики виникнення тромбів значні. Саме тому, незважаючи на локалізацію ураження, потрібно уникати нестачу води в організмі.
  • зменшення набряклості тканин. Із-за затримки рідини в організмі провокує підвищену набряклість, а це один з основних ознак варикозного розширення вен.
  • нормалізація ваги. Пацієнти з ожирінням схильні до підвищеного ризику виникнення патології, з-за підвищеного тиску в судинах, збою в балансі холестерину, здатну провокувати тромбоутворення. Харчування при варикозі значно зменшує ці ризики.
  • нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту. Відхилення в роботі шлунка призводять до порушення стільця, а це може призвести до накопичення токсичних речовин в організмі. Вони негативно впливають на судини. За відгуками фахівців, ця задача одна з основних у лікуванні. Крім цього, порушення сприяють відхиленню в обмінних процесах, що призводить до несправність клапани у венах.

Дієта при варикозі вен нижніх кінцівок виконує саме такі завдання. Спеціальний план харчування має становити тільки лікар виходячи з індивідуальних особливостей організму людини і супутніх хвороб. Дієтологи виписують спеціальний режим харчування.

В обов’язковому порядку призначаються венотоніки — Венарус, Детралекс, Флебодіа 600, Троксерутин.

Необхідні для організму речовини

Правильне харчування здатне поліпшити стан судинних стінок, а також зменшити тиск в кінцівках на вени. Крім цього вона зменшує в’язкість крові, позбавляє від зайвих кілограмів, усуває набряклість.

Харчування застосовують не тільки як допоміжний засіб для лікування, але і для профілактичних заходів і в післяопераційний період. Воно обов’язково повинно провокувати усунення зайвих кілограмів, адже ожиріння є чи не ключовим фактором розвитку патології. Саме з цією метою потрібно знизити калорійність їжі. Зниження повинно відповідати фізичним характеристикам, навантажень.

Для жіночої статі калорії повинні надходити в розмірі 2700, а для чоловіків 3700, якщо ведеться активний спосіб життя та фізичне навантаження надходить в достатній кількості. Якщо скласти раціон з правильних продуктів, то можна провести стимуляцію колагену і еластину – компоненти з білка, що знаходяться в судинній стінці, вони забезпечують її міцні і еластичні здібності.

Лікування варикозу за допомогою дієти передбачає вживання:

  1. Вітамінів. Вживання вітаміну С здатне зменшити в’язкі здатності крові, саме з його допомогою колаген і еластин активно виробляється. Вітамін Е робить аналогічну роботу, знижує проникність судинної стінки, нормалізує баланс статевих гормонів, здатні для жіночої статі зіграти вирішальну роль у виникненні ВРВ.
  2. Флавонідів рутину, кверцетину. Речовини покращують стан капілярів, з зменшують проникність і ламкість. Еритроцити набувають еластичність, а кров стає більш розрідженої.
  3. Міді, що виконує роль синтезатора в сполучних волокон стінок вен.
  4. Пектину і клітковини. Ці елементи здатні запобігти запори, що впливають на виникнення даної патології.
  5. Чистої води. Саме активне вживання води провокує зменшення в’язкості крові, що сприяє зменшенню навантаження на судини. Для надання профілактичного ефекту потрібно пити 40 мл води на кожен кілограм ваги. Можливо вживання не тільки води, але і чаю, соків, компотів.

Крім цього потрібно збільшити навантаження фізичного плану, здатні привести в порядок судини і серце, а також запобігти застійні явища в кінцівках, так як м’язи виконують функцію насоса для крові.

Спорт допоможе зменшити вагу, що поліпшить загальний стан пацієнта.

Дозволені та заборонені продукти

У список заборонених продуктів входять провокують набір ваги, а також погіршують стан судин. Деякі речовини накопляющие рідину в організмі, що вкрай небезпечно при патології.

і

Всі фактори, які провокує застосування цих продуктів, здатні погіршити венозний стан і посилити прояв симптомів порушення. До заборонених продуктів можна віднести вживання швидких вуглеводів. Сюди входять всі кондитерські вироби, шоколад, какао та солодка вода.

Заборонено вживання таких приправ, як чорний перець, гірчиця і хрін. Вони збільшують навантаження на судини, з-за того, що активізують роботу серця.

Крім цього потрібно виключити споживання:

  • алкогольних напоїв і кави, так як вони зменшують кількість рідини в організмі, а це загрожує підвищенням в’язкості крові;
  • цукру; солі (вона провокує розвиток гіпертонічної хвороби і зменшує еластичність судин);
  • солінь, маринадів;
  • квасолі, бобів, гороху;
  • волоських горіхів, ухиляються в’язкість крові;
  • молочних продуктів великий жирності.

Замість цих продуктів потрібно їсти корисні, здатні поліпшити працездатність клапанів, судин і нормалізувати обмінні процеси.

Продукти повинні бути збагачені вітамінами і мінералами, здатними допомогти в одужанні.

При варикозній хворобі рекомендується включити в харчування:

  1. Овочі у сирому і вареному вигляді. Для цього підійде вживання цибулі, капусти, часнику, зелених овочів, брокколі, помідорів. Їх можна вживати як у чистому вигляді, так і готувати з них різноманітні страви.
  2. Фрукти і ягоди. Можливо вживання будь-яких цитрусових, авокадо, малини, полуниці, чорниці, смородини, обліпихи, черешні та інших. Також корисним може бути банан, яблуко, брусниця, журавлина.
  3. Мигдаль, кеш’ю.
  4. Корисне вживання куркуми, імбиру, каррі.
  5. Практично всі види круп: гречка, пшоно, рис, вівсянка.
  6. Вживання жирної риби дозволяє наситити організм полінасиченими жирними кислотами.
  7. Водорості і морепродукти, хоча б пару раз за тиждень.
  8. М’ясо нежирних сортів, не більше 3-х разів на тиждень.
  9. Чорнослив, курага, родзинки.
  10. Молоко, кефір, сир з невеликим відсотком жирності.
  11. Неміцний чай.
  12. Різні види рослинної олії.

Ці продукти мають достатню кількість корисних речовин, необхідних для одужання. Дієта при варикозі, складена лікарем повинна містити зразкове меню на тиждень і рецепти, щоб пацієнт міг орієнтуватися в правильності харчування.